Echt boerenijs uit Giessenburg

’s Morgens gedraaid, ‘s middags in het hoorntje. Zo doen ze dat bij IJsboerderij Den Boer in Giessenburg. Hun topper? ,,Yoghurt met kersen, daar staan ze ’s zomers tot aan de weg toe voor in de rij,” zegt ijsboerin Jannette den Boer. Echt boerenijs!

Voor speciale events op The Dutch hangt Jannette haar ijskar achter de wagen om naar Spijk te gaan. Met in het opgepoetste witte ijshuisje met rode luifel vier succesnummers uit haar repertoire. ,,Aardbei, vanille, yoghurt kers, stracciatella. Of soms cookies. Die gaan er allemaal in als koek,” zegt ze lachend. In de zomermaanden beginnen de dagen al vroeg met ijs maken. Op haar klompen twee emmertjes melk halen bij de tank, zegt ze lachend. ,,Echt waar.” Die melk komt van de eigen koeien. Met 160 exemplaren sterk staan ze in de stal achter de boerderij aan de Muisbroekseweg.

Straks mogen ze weer melk geven om het lekkerste boerenijs van de regio te kunnen maken.

Tweemaal zoveel als in de tijd dat haar schoonouders het bedrijf nog alleen bestierden. Zoon Laurens kwam de boerderij versterken en doet dat nu samen met Jannette. Ze loopt haar rondje langs de dieren die tevreden hun maaltje hooi naar binnen werken. Koeien houden van regelmaat en structuur, weet ze. ,,Als er een potje in het raam wordt verplaatst, zijn ze al van slag.” Straks mogen ze weer melk geven om het lekkerste boerenijs van de regio te kunnen maken.

Gemiddeld 33 liter

Voor het bereiden van vijftig liter ijs is dertig liter melk nodig, rekent Jannette voor. Gemiddeld produceren de koeien in drie melkbeurten dagelijks elk 33 liter waarbij het ene dier zeker het andere niet is. ,,Sommige geven drie keer vier liter, andere drie keer twintig.

koeien op ijsboerderij den boer

Je hebt gewoon goeie en slechte koeien. Er zijn er die bij de eerste keer melken al meteen heel productief zijn. En je hebt er die laag starten en na het kalveren los gaan en dan zijn er nog die altijd op een laag pitje blijven hangen, al krijgen ze de beste voedingsstoffen binnen. Het zijn net mensen, die barsten ook niet allemaal van de energie. Sommigen zijn eeuwig moe zijn en anderen kunnen altijd doorwerken. Dus heel simpel: als ie het kan, dan kan ie het.”

Een waarheid als een koe. Maar ondertussen leveren ze met zijn allen wel de dagverse melk die nodig is om een topkwaliteit room-, yoghurt- en sorbetijs te bereiden. Tachtig liter gepasteuriseerde melk kan er tegelijk in de ketel waaraan suiker en de bepalende smaakmakers worden toegevoegd. In de warme maanden is dat vooral veel vers fruit zoals kersen, aardbeien en bessen en dan het liefst uit de buurt. ,,Maar alles bij elkaar gaan we tot wel vijftig smaken, hoor. Van vanille – altijd goed – tot hazelnoot, groene appeltjes en chocola en alles wat je daartussen kunt bedenken.”

Blijft geheim

Aan het recept wordt vanaf het begin niet meer getoornd. Want wat goed is, dat is goed, zoals de boer zegt. Voor dat lekkere boerenijs wist ze destijds een paar recepten bij een ervaren Italiaanse bereider van het echte gelato los te praten. Ze voegde er haar eigen sjeu aan toe en zette zo IJsboerderij Den Boer op de kaart. Het geheim? ,,Dat blijft in de familie, haha.”

Recent kwam Jannette als een van de beste 24 ijsmakers van het land uit de bus. Bij de volgende ronde moest ze verstek laten gaan, maar wie weet wat er nog meer in het vat had gezeten. Op de muur in het winkeltje hangt nóg een bekroning: een Gold Award uit handen van een landelijke vakjury. Jannette: ,,Het leuke van mijn werk is: iedereen houdt op zijn tijd van een ijsje. Toen ik voor het eerst met mijn ijskar naar The Dutch ging, dacht ik een beetje zenuwachtig dat het vast een wat rustige avond voor mij zou worden. Op zo’n locatie boerenijs scheppen? Maar het werd geweldig. En nu hoor ik geregeld dat Members een ijsje op de boerderij komen kopen. Leuk, toch?”