Marcus Helligkilde

‘Dit is de toekomst van het Europese golf’

De Challenge Tour op The Dutch is een unieke kans voor golf in Nederland, meent Joost Luiten. Als ambassadeur van de eerste editie van de B-NL Challenge Trophy was hij erbij om het belang ervan te onderstrepen en om de jeugd enthousiast voor de sport te maken. ,,Die kweekvijver is zo belangrijk voor de toekomst.”

Tien Nederlanders waarvan drie de cut haalden waaronder heel verrassend amateur Kiet van der Weele, en Daan Huizing op een gedeelde 17de plaats als beste landgenoot op het scorebord. Een mooi eindresultaat, stelt Joost die bijna vijftien jaar geleden zelf via dit toernooi de felbegeerde stap naar de European Tour wist te maken. ,,Een Challenge Tour in Nederland geeft ons talent meer mogelijkheden om verder te komen.” Als Nederlands bekendste en meest succesvolle golfer van dit moment verbond Joost zich graag aan de eerste B-NL Challenge Trophy, die de komende jaren afwisselend in Nederland en België gespeeld zal worden. Een gelegenheid die het Nederlandse golf volgens hem met beide handen moet aangrijpen. Naast dat dit het toptalent aan extra kaarten voor toernooien in het buitenland helpt en daarmee op meer kansen naar de European Tour, zet het ook golf in de picture.

,,Als we in de toekomst meer betere spelers willen hebben, zullen we de kweekvijver moeten vergroten. Hoe doe je dat? Door de aandacht voor de sport te vergroten. Een Tour op Nederlandse bodem brengt media in beweging. De sport was in augustus dankzij dit evenement even heel goed in beeld. Dat helpt hopelijk om kinderen enthousiast te maken voor het spel en dat ze gaan begrijpen wat golf is. Dan kunnen we die poel groter maken en hopelijk ook betere professionals gaan opleiden,” zegt Joost die met zijn eigen Foundation zich eveneens beijvert om de sport breder te trekken.

Wereldsport

Challenge Tour anno 2021 laat zien hoe de sport al in opmars is. De groep die strijdt om de doorslaggevende top 20-plek is nu beduidend groter dan toen Joost op zijn weg omhoog was. ,,In mijn tijd waren er misschien dertig spelers die met elkaar streden om de promotie af te dwingen, nu zijn het er wel zestig of zeventig. Dat wordt weleens onderschat. Oh, het is maar de Challenge Tour… , hoor je vaak. Maar deze gasten zijn echt heel goed. Ze zijn de toekomst van het Europese golf. En ze weten wat echt golf is. Geen caddie, gewoon je eigen ding doen.

Zo mooi.” Een klein sportland als Nederland zal zich meer moeten inspannen om het talent te laten bovendrijven en te ondersteunen, zegt Joost. ,,Golf is een wereldsport geworden. Zeker sinds het ook officieel is opgenomen voor de Olympische Spelen. In Azië wordt dat goed opgepakt. In landen als China en Korea slaan kinderen op grote schaal aan het golfen. Daar wordt in geïnvesteerd. En kinderen die zeggen prof te willen worden, krijgen daarin alle steun. Die vanzelfsprekende luxe hebben wij niet, maar we zijn ook maar een klein landje. Slecht doen we het echter zeker niet met vier Nederlanders op de European Tour nu. En wie weet straks wel acht.”

 

‘Qua onderhoud en snelheid van de greens heeft The Dutch alle troeven in handen’

 

Trilhandjes

De golfers die zich op de Nederlandse Challenge Tour cast warmliepen, konden zich eind augustus bewijzen onder uitstekende condities. ,,Qua onderhoud en snelheid van de greens heeft The Dutch alle troeven in handen, ook lay-out technisch. Dat bleek maar weer,” zegt hij over de baan waar hij in 2016 met winst op het KLM Open zijn eigen grote zege behaalde. Zenuwen speelden een aantal talenten van The Dutch Futures echter parten, zag Joost. ,,Daarom is het zo belangrijk dat ze veel toernooien kunnen spelen, zodat ze ervaring opdoen. Ook leren ze zo met spanning omgaan. Of ik een tip heb? Wees niet bang voor je zenuwen en ga niet vechten tegen je trilhandjes. Als ik speel, oog ik misschien rustig maar van binnen giert het. Het gaat enorm dat je leert herkennen hoe jouw lichaam reageert. Je moet die spanning leuk gaan vinden, ervan gaan houden. Daarom is het goed dat ze hier uit hun comfortzone worden gehaald.

Eenmaal op de European Tour zullen ze elke dag te maken hebben met publiek en camera’s.” De Challenge Tour is daarom die belangrijke tussenstap naar ‘het echte werk’. Er zijn er immers maar heel weinig die vanuit amateurstatus linea recta doorschieten naar het hoogste niveau. Met de B-NL Challenge Trophy in Nederland zijn vijftig extra startbewijzen vrijgekomen voor het toptalent. ,,Van een naar zeven toernooien: dat schept kansen voor hen. Als je dan een paar keer goed speelt, kun je naar de European Tour.” Hij weet hoe het werkt, want een startbewijs in 2007 voor het Kenya Open bleek zijn eigen doorbreekmoment. Met dank aan de pro’s van Made in Scotland die door de Challenge Tour naar ons land te halen deuren openden voor jonge golfers. Joost golfde zich in Afrika meteen in de Top 10. Als deze kaart niet op zijn pad was gekomen, had zijn toekomst als golfer er misschien wel heel anders uitgezien.

Voordelen 

Met dat succes in het achterhoofd gaf hij aan met liefde het boegbeeld voor de Challenge Tour in Nederland te
willen worden. Vanuit die ene belangrijke missie: golf aantrekkelijk maken voor kinderen en jongeren. ,,Hoe mooi is dat, een paar van die gastjes die lekker in de bunker staan te klooien. Zo ben ik ook begonnen en ik weet hoe leuk ik het vond.” Golf zou net zo’n vanzelfsprekende sport moeten worden als pak ‘m beet voetbal. Met zijn Foundation geeft hij schoolkinderen de kans om eraan te ruiken. ,,Om ze op een laagdrempelige manier te laten zien dat vooroordelen als saai en rijkeluissport niet hoeven te kloppen. Jongetjes willen allemaal voetballer worden omdat ze zien wat het oplevert, maar dat je als speler op de European Tour ook leuk geld kan verdienen, dat weten ze niet. Daarom moeten we golf een beetje meer sexy maken. En meer met elkaar gaan samenwerken allemaal.

We zijn maar klein en uiteindelijk hebben we hetzelfde doel voor ogen.” Met hopelijk bij de volgende editie van de B-NL Challenge Trophy, die dit jaar na lange tijd eindelijk weer neerstreek op Hollandse bodem, veel schoolkinderen achter de touwtjes die de verrichtingen van het toptalent komen volgen. ,,Ik hoop dat er dan een aantal bij is dat denkt: ‘dit wil ik ook’ en van golf zijn of haar beroep wil maken en hopelijk ooit net als nu Daan Huizing deed succes zal boeken. Nu is het zaak om de Challenge Tour structureel hier te houden. Als het een succes blijft, gaan we door.”