‘De ultieme uitdaging de oorsprong van de linksbaan’

De wereld telt 246 linksbanen. Veruit de meeste liggen in Schotland maar zij vormen slechts 17 procent van het totaal aantal banen in dit golfparadijs. Ooit werden ze er vooral bespeeld om buiten het gezicht van ordebewakers en kerkhoofden te blijven. Tegenwoordig beschouwen veel golfers de links course als de ultieme uitdaging.

Er bestaan meerdere definities maar een echte linksbaan kenmerkt zich door zijn ligging aan de kust, de wind als belangrijke factor, droge en harde fairways in de zomer, zware rough en diepe bunkers. De betekenis van het woord links is in de loop der tijd dikwijls veranderd. Oorspronkelijk stond het voor elk ruig gebied gelegen vlak achter de zee. Waarschijnlijk stamt het uit het Angelsaksische woord hlinc uit circa 900, waarmee een bergkam werd aangeduid. Later werd het gebruikt voor grasland. Tegenwoordig refereer t links vaak aan een willekeurige golfbaan. De echte linksbaan is aangelegd op zandgrond en vanwege het gebrek aan vocht heeft het gras korte bladeren en diepe wortels. In de rough groeit het vaak hoog en sprieterig met als gevolg dat je er, zelfs bij een goede ligging, moeilijk uitkomt.

Oorspronkelijk stond het voor elk ruig gebied gelegen vlak achter de zee.

Oorspronkelijk werd golf, net als voetbal, voornamelijk op straat en in tuinen gespeeld en zal toen aardig wat schade aan mensen en spullen hebben veroorzaakt. Maar de belangrijkste reden om golf van de straat te verbannen was het decreet uit 1457 van de Schotse koning James III, die van mening was dat mannen afstand moesten doen van hun hobby en zich met het oog op een naderende oorlog met Engeland moesten bekwamen in boogschieten. Schotten zijn echter een eigenwijs volkje en lieten zich daarom niet weerhouden.

Een golfbaan in de duinen bood diverse voordelen: ze bleven uit het zicht van de ordebewaarders en de kerkhoofden die het verderfelijke spel op de populaire zondag verboden. In tegenstelling tot andere vergelijkbare sporten overleefde golf wel in de loop der eeuwen. Mede dankzij de uitvinding van de feathery bal halverwege de 16de eeuw. De leren bal, gevuld met koehaar dat later werd vervangen door kippen- of ganzenveren, maakte slagen van meer dan driehonderd meter mogelijk.

Aanvankelijk werd er vooral in de wintermaanden gegolfd omdat in het voorjaar en de zomer het gras te hoog stond.

Onthoofd

In 1503 konden de golfliefhebbers opgelucht ademhalen. Dankzij het huwelijk tussen James IV en Margaret, de dochter van de Engelse koning Henry VII, werd de vrede getekend en de ban op golf opgeheven. Leden van het koningshuis raakten zelf verslingerd aan het spel. Zoals Queen Mary (1542 1587), die daags na de moord op haar echtgenoot al weer op de golfbaan stond en daarmee – naast een verzonnen samenzwering – koningin Elisabeth van Engeland een excuus gaf haar te laten onthoofden.

Overigens speelde de kleinzoon van James III al stiekem golf en nam zelfs in het geheim les. Hij staat bekend als de eerste koning die weddenschappen op het spel afsloot. In 1504 verloor hij twee guinea die de belastingbetaler moest ophoesten. In die tijd was de linksbaan nog een ongeordend parcours en waren de regels nog niet allemaal vastgelegd. Dat veranderde allemaal met de komst van golfclubs.
Pas in 1780 werd een golfcourse aangelegd die overeenkomt met de banen zoals we die nu kennen. Niet op de oudste club ter wereld St. Andrews maar op de Aberdeen Golf Club. Tegenwoordig kun je bijna overal ter wereld spelen op linksbanen. Een fijne gedachte voor de liefhebber.

Verandering door de komst van de golfclubs.