Check, check dubbelcheck...

Check, check dubbelcheck…

Dennis van der Meis staat aan het roer van familiebedrijf Meis Brandbeveiliging dat voor The Dutch de kleine blusmiddelen verzorgt en de BHV regelt. Na 32 jaar in de business heeft hij zo zijn beroepstics. ,,Als ik ergens binnenkom, begin ik direct te scannen. Mijn familie wordt er soms gek van.”

Je wilt niet weten hoeveel ellende vuur kan veroorzaken, valt Dennis van der Meis met de (brand)deur in huis. Toen het pand van de achterbuurman op het industrieterrein in Gorinchem in vlammen opging, zat hij zelf ook met behoorlijk wat gebakken peren.

Als ik ergens binnenkom, begin ik direct te scannen. Mijn familie wordt er soms gek van.

,,Als er écht wat gebeurt, is naast alle ellende de administratieve nasleep altijd gigantisch. De verzekeraar, die waarschijnlijk veel geld moet uitkeren, zal een onderzoek beginnen en de papieren induiken. Hoe was het gesteld met de brandbeveiliging, waren blussers recent nog nagekeken? Als de verzekeraar wil, kan hij moeilijk gaan doen. Daarom deze tip: heb je in je pand nog ergens oude blussers staan die ver over de datum zijn? Weg ermee want ze kunnen je later opbreken. Kortom, brandbeveiliging is materie waarover je niet licht moet nadenken,” onderwijst de expert van Meis Brandbeveiliging. Kijk daarom niet vreemd op als Dennis op zijn homecourse The Dutch bezig is aan een spontaan inspectierondje. AED in de buggy van de Marshall in orde? Noodverlichting werkende? Brandblusapparaten oké? Noem het liefde voor zijn vak, perfectionisme wat dan ook, Dennis als geen ander weet dat gevaar in een verduveld klein hoekje kan schuilen. ,,Soms valt de oorzaak ook echt niet te achterhalen.”

Meis Brandbeveiliging houdt jaarlijks bij duizenden bedrijven de vinger aan de pols. Check, check, dubbelcheck zoals bij The Dutch. Al vanaf de oprichting van de baan komt het familiebedrijf, dat meer dan veertig jaar geleden werd opgericht door de ouders van Dennis, er over de vloer. ,,In het allereerste begin hebben we de ontruimingstekeningen geregeld. Kort daarna zijn we de BHV-opleidingen voor het personeel gaan verzorgen en daarna kwam de gehele brandveiligheid onder onze hoede. Om de golfers tijdens de eerste editie van het KLM Open een extra gevoel van veiligheid te geven, plaatsten we een stuk of vijftig rode brandblussers in de baan. Gewoon leuk, maar ook super mooi dat je dat als regionaal Member van The Dutch kunt doen.”

Check, check dubbelcheck...

Grote klanten

Al meer dan dertig jaar – ‘Ik ben afgehaakt op de mts, niets voor mij’ – loopt hij in het bedrijf rond. Eerst als monteur, later alle functies doorlopend. Zijn vader zwaaide in 2007 op zijn 65ste af, sindsdien staat Dennis aan het roer. Zijn vrouw en middelste van de drie dochters draaien mee waarmee Meis Brandbeveiliging nog altijd een familiebedrijf is, Meis Brandbeveiliging is altijd het kleinste gecertificeerde bedrijf van Nederland in deze branche geweest maar dat wil niet zeggen dat groei geen onderwerp is. Niet al te explosief en uitdagend – ‘Innovaties laten we aan de grote jongens over’ – maar zoals het uitkomt. Dennis zette een aparte tak op voor Bedrijfshulpverlening (BHV) met lesruimte in het eigen pand en nam een collega-bedrijf in Heerenveen over. ,,Onze monteurs zagen er niets in, voor één klus een paar honderd kilometer naar het noorden rijden. Je bent gek, zeiden ze. Ik zag een kans om landelijk iets te betekenen.”

Hij heeft inmiddels 31 werknemers met achttien monteurs in de buitendienst die in heel Nederland actief zijn om de brandveiligheid bij klanten te monitoren. Dennis: ,,We werken veel voor grote aannemers die weer grote bekende klanten hebben. Daar komen wij langs voor het onderhoud van kleine blusmiddelen, dus de brandblussers en brandslanghaspels, noodverlichting en BHV-middelen waaronder verbandtrommels en AED.”

Check, check dubbelcheck...

Network program

Afgaande op het aantal ingelijste certificeringen dat bij Meis aan de muur hangt, zit het met de brandbeveiliging op heel veel terreinen wel snor. ,,Van het bakkertje op de hoek tot hogescholen, grote wetenschappelijke instanties, winkelketens, binnenvaart, zeevaart: overal waar een AED of brandblusser hangt.” Gewoon een winkel in, ach Dennis heeft zo zijn beroepstics ,,Ik scan onbewust Waar is de nooduitgang, is er noodverlichting? Als ik zie dat een brandblusser niet het stempel van een recente check draagt, trek ik aan de bel. Weet u dat… “ Op zijn werkkamer verzamelt hij zowel vak-memorabilia als golfunica, zijn tweede grote liefde. De glimmende roestvrijstalen brandblusser is een bijzonder exemplaar want alleen in de VS toegestaan voor gebruik. ,,In Nederland is een specifieke rode RAL-kleur vereist.” De golftas met clubs uit vervlogen tijden die ernaast staat, werd op Marktplaats opgeduikeld. ,,Oud ijzer, voor een tientje gekocht op Marktplaats en helemaal schoongepoetst.” De tas met nieuw ijzer staat ook klaar, nu nog wat meer de tijd vinden om een balletje te slaan, zegt Dennis. ,,De events van The Dutch Network Program staan in elk geval omcirkeld in mijn agenda, en af en toe een tripje naar het buitenland. Je raakt op een andere manier met elkaar in gesprek en soms komt er nieuwe business uit. Mooi, maar ik weet daarmee ook dat de brandbeveiliging in die bedrijven nu op een hoger pitje staat. Check, check, dubbelcheck…”

De events van The Dutch Network Program staan in elk geval omcirkeld in mijn agenda, en af en toe een tripje naar het buitenland