App van Smits monitort 24/7 de waterhuishouding

Te droog, te nat, een kink in de watertoevoer: het bijregelen van de natuur gaat zelden over rozen. Maar er zijn hulptroepen die slimme uitvindingen doen om de irrigatiehuishouding op de golfbaan smooth te doen verlopen. Met de nieuwe app van Smits Leading Water Solutions kan Super Intendent Paul O’Donoghue op afstand monitoren en proactief ingrijpen.

De greenkeepers van The Dutch en Smits Leading Water Solutions zijn sinds de oprichting van The Dutch partners in watermanagement. Het ondergrondse irrigatienet voor de nieuwe golfbaan was zeker geen appeltje eitje. The Dutch ligt op beweeglijke veen- en kleigrond waardoor het er in het ondergrondse eigenlijk nooit rustig aan toe gaat. Tel daarbij op een veranderd klimaat met kletsnatte wintermaanden en meer dan gemiddeld droge zomers en iedereen begrijpt dat voor een strak golftapijtje bijsturing van de natuur echt noodzakelijk is. Smits, de irrigatiespecialist uit Veldhoven, ontwierp in samenspraak met de golfarchitect van The Dutch vijftien jaar geleden het ondergrondse fundament. ,,Bij aanleg had The Dutch al het neusje van de zalm liggen,” zegt directeur Jan P. Smits. Watertechniek voor golfbanen is een van de specialismes van het familiebedrijf. Vader Smits, een handelaar in landbouwmachines, zette meer dan vijftig jaar terug de eerste stappen in de richting van golf toen hij een bedrijf overnam dat was gespecialiseerd in het slaan van waterbronnen en pompen. De eerste baan waar een watersysteem van Smits de golfgrond in ging, was in 1975 de Eindhovensche.

ALARM

Waterbehandeling is een mix van aan- en afvoer, van ontijzeren, beluchten en filteren om er enkele te noemen. Een ingenieus geheel dat als alles goed gaat stilletjes snort. Een kink in de kabel kan echter altijd. Paul: ,,Wij werken voor de beregening met grondwater dat wordt behandeld en opgeslagen in de beregeningsvijver bij hole 18. Als te veel alg meekomt, slibt een filter dicht en stopt de watertoevoer.” Daarom is hij zeer in zijn nopjes met de nieuwste aanwinst van Smits: een computerprogramma gekoppeld aan het pompstation waarmee de gehele waterhuishouding van The Dutch op afstand 24 uur per dag te volgen is. Paul: ,,Wij zien direct de actuele stand van zaken en als er iets dreigt fout te gaan, komt er een melding. We zijn er heel blij mee. Met dit nieuwe systeem kunnen we heel effectief bewateren en direct ingrijpen.” Over wat er zoals mis kán gaan: ,,Vorig jaar ontstond door een kapotte koppeling een explosie in één van de waterleidingen. Daar zit een waterdruk van zo’n 8 bar op, dus je kunt je het waterballet voorstellen. Doordat The Dutch op een beweeglijke ondergrond ligt, kunnen dit soort dingen altijd gebeuren. Bij calamiteiten kunnen we echter direct op Smits leunen. Zonder die service van hun kant – ze staan dag en nacht klaar – was enorm veel irrigatiewater verloren gegaan, terwijl we het in de droge zomer juist zo hard nodig hadden.”

WATERPEIL AFLEZEN

De waterhuishouding is, zoals Paul zegt, dus het belangrijkste stuk gereedschap voor de greenkeepers. Paul: ,,Zonder water groeit het gras niet.” Het irrigatiesysteem doet op The Dutch met name in de nacht en avond, als er niet wordt gegolfd, zijn werk. Jan P. Smits en zijn collega Wilbert Vervoort: ,,Dat maakt dat je er volledig op wilt kunnen vertrouwen.” Wilbert is één van de technisch specialisten van Smits en geestelijk vader van het online controlesysteem dat het reilen en zeilen van de natte huishouding monitort. Hij laat een scherm zien dat de installatie in het pomphuis van The Dutch weergeeft. Hieruit valt onder meer de stand van het waterpeil af te lezen dat bepaalt of actie gewenst is. Afwijkingen doen elektronisch de alarmbellen rinkelen. Wilbert: ,,Elke pomp heeft zijn eigen frequentieregelaar die wij apart kunnen inlezen. Op afstand is te zien of de druk omlaag of omhoog zou moeten. Zo kun je ingrijpen voordat een probleem echt groot wordt. Overigens kijken wij vanuit Smits mee in het systeem en krijgen ook wij de pushmeldingen.”

BODEMVOCHTSTATION

Paul: ,,Het is heel fijn om proactief te acteren. In de oude situatie werd je geconfronteerd met een storing en moest je gaan ingrijpen, nu kun je voorkomen dat het scheefloopt. Om nog even op de algen terug te komen: we zien het nu in de app als de waterdruk op een bepaald punt minder wordt. Dat is een signaal dat de toevoer wordt gehinderd. Alle componenten die een issue kunnen worden, zijn op één dashboard te volgen. We kunnen er op elk gewenst moment een blik op werpen om te checken of alles gaat zoals het moet gaan.” Jan en Wilbert: ,,De app geeft, afgaande op wat de sensoren in de grond meten, ook continu informatie over de omstandigheden in de baan. Er is er eentje die de zuigspanning van graswortels monitort, een andere houdt de vochtigheid in de grond bij. Hoe droger, hoe hoger de zuigspanning van het grasworteltje is. Die twee uit het bodemvochtstation zijn gekoppeld aan een weerstation. Paul ziet of er daadwerkelijk water in de wortelzone van het gras zit of dat er een tandje bij moet. Geavanceerde watersystemen worden met alle uitdagingen van de natuur in de toekomst alleen maar belangrijker.” Paul: ,,Onze waterhuishouding zal niet simpeler worden maar met de app wordt ons werk wel makkelijker en de baan wordt er alleen maar nóg beter van.”