Antiek Hollands stoeltje en clubhoofden uit 1685

Het clubhuis van The Dutch herbergt een aantal fraaie museumstukken. Met dank aan schatzoeker David Burnside, een van de Founders van The Dutch. In Schotland vond hij een rijk gedecoreerd stoeltje dat nu de Library siert. Nieuwste aanwinst is een set van twee loden clubhoofden uit de 17de eeuw.

Het is misschien wel het oudste item in het clubhuis, maar vooralsnog wordt het omgeven door mysterie. David Burnside, die verantwoordelijk is voor de gehele styling en inrichting van het mooie clubhuis, trof het stoeltje aan in een antiekwalhalla in de hoofdstad van Schotland. ,,Ik vond het meteen een bijzonder meubel. Zeker toen ik hoorde dat het oorspronkelijk uit Nederland moet zijn gekomen,” zegt hij.

 

 

Het frêle stoeltje stond verborgen opgesteld tussen de overdaad aan antiek en brocante in de winkel in Edinburgh die wordt gerund door twee broers. David liet er zijn oog op vallen, vooral door de sierlijke vorm en de prachtige decoraties van bloemen en planten in de houten rugleuning. ,,Kijk, dit lijkt wel een zonnebloem,” wijst hij. Aan de achterzijde doet een lichter gekleurde plek vermoeden dat hier ooit een plaatje bevestigd was. Van veel informatie over de aanwinst, waaronder leeftijd, konden de eigenaren van het vier etages tellende pakhuis hem echter niet voorzien. Alleen over de herkomst bestaat geen twijfel. De stoel moet ooit in Nederland door een vakkundig ambachtsman zijn gemaakt om daarna de oversteek te maken. ,,Wie weet kan een expert uitkomst bieden,” zegt David die het een mooi idee vond om het stoeltje onder zijn arm mee terug te nemen naar het land van herkomst.

Nu pronkt het in het clubhuis naast een steviger stoel van oude Belgische makelij met ervoor een houten schaaktafel uit het brocantetijdperk. Ook die vond hij aan de overzijde van Het Kanaal in een klein winkeltje. ,,En voor een klein prijsje wat het extra leuk maakt, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle stukken.” Met veel gevoel voor stijl maakt David er zijn eigen interieurcomposities mee. Die vind je in het hele clubhuis terug. De grote rode draad is echter altijd de connectie tussen Nederland en Schotland, want die bestaat immers al vele eeuwen. Maar bovenal wilde hij in Spijk de warme Schotse sfeer tot leven laten komen zoals Members die kennen van het clubhuis van Loch Lomond dat een eeuwenoud familielandgoed is.

In de aanloop naar de opening van The Dutch verzamelde David met name in het buitenland bijzondere meubels, kunst en accessoires die hij twee jaar lang stalde in een Nederlands pakhuis alvorens de schatten in één keer prijs te geven. Hij liet oude prenten naschilderen en deze inlijsten in een kader van hout dat was overgebleven van de visgraatvloer. Het zijn afbeeldingen van rijkeluiskinderen met een ‘kolfclub’ in de hand of van een winters landschap waarop de sport wordt beoefend. Bij de inrichting kreeg hij hulp van zijn goede vriend en historicus Robin Bargmann, die heeft kunnen bewijzen dat de oorsprong van het golfspel te vinden is in Vlaanderen.

,,Een van de clubhoofden is heel bijzonder, omdat er een tekening van een roos in is gestempeld,”

Op zoek naar eyecatchers is David nog altijd. En vinden doet deze Founder van The Dutch die gegarandeerd. Aan de wand in de lange gang hangt sinds kort een klein juweel: een houten kastje met daarin twee loden clubhoofden uit de 17de eeuw. Deze werden recent in een scheepswrak in Het Kanaal aangetroffen. Aan de hand van andere voorwerpen aan boord kon het jaartal van 1685 worden herleid. Via veilinghuis Sotheby’s wist David de hand te leggen op dit opmerkelijke stel. ,,Een van de clubhoofden is heel bijzonder, omdat er een tekening van een roos in is gestempeld,” legt David uit. De bijbehorende shafts, die waarschijnlijk van hazelaarhout waren gemaakt, hebben de tand des tijd natuurlijk niet doorstaan.

Een andere aanschaf van recente datum is een antieke naaimachine van het merk Singer, compleet met houten kast. ,,Ik zag deze toevallig in een winkeltje in Engeland staan. Die gaat natuurlijk, hup, mee in de auto. Ik ben een spontane koper. Als mijn gevoel zegt dat iets goed is, is de kans klein dat het achterblijft.”