Aberdeen ademt golf én historie

Boven Edinburgh en St Andrews ligt nóg een mooie golfbestemming aan de Noordzeekust: rondom het historische Aberdeen. Op nog geen twee uur vliegen van Amsterdam en daarom een aantrekkelijke optie voor een (weekend) golftrip die is te boeken via The Dutch Travel.

Aberdeen heeft ongeveer alles. Kust, haven, groen, universiteiten, een pittoreske straatbeeld, lots of graniet uit eigen groeve plus een dijk van een historie die van de eeuwenoude keitjes af spat. Wanneer de eerste bewoners arriveerden, is niet exact bekend maar qua jaar van officieel stichten houden de inwoners 685 aan toen de heilige Macharius de zetel van het bisdom van Aberdeen betrad. De stad groeide daarna verder in twee delen, elk met een eigen gezicht. De burgh Old Aberdeen met zijn kathedraal en universiteit aan de oevers van de rivier Don en de burgh New Aberdeen, het eigenzinnige vissersdorpje aan de Dee. Nog altijd is het relaxte Aberdeen gesplitst in die twee stadskernen. Het ‘old’ centrum met zijn universiteit uit 1495 – een van de oudste van Schotland – en geplaveide straatjes, en Footdee dat door de locals liefkozend ‘Fittie’ wordt genoemd.

Ontworpen door John Smith, de architect die ook tekende voor de huidige looks van Balmoral Castle

Het is er kleurrijk met de geverfde gevels van de karakteristieke huisjes in de visserswijk die een geheel eigen karakter heeft. Een soort hidden gem in de stad die iets meer dan 200.000 inwoners telt en daarmee net zo groot is als pak ‘m beet Groningen of Tilburg. ‘Fittie’ werd midden 19e eeuw overigens ontworpen door John Smith, de architect die ook tekende voor de huidige looks van Balmoral Castle, de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie in de Schotse Hooglanden waar Queen Elisabeth II vorig jaar haar laatste adem uitblies. Volg in de stad de Victorian Heritage Trail om te zien waar de Royals allemaal hun voetsporen hebben achtergelaten in Aberdeen.

Graniet

Deze derde grote stad van Schotland staat bekend als Granite City. Die titel heeft Aberdeen te danken aan de vele monumentale gebouwen en standbeelden die zijn opgetrokken uit graniet waaronder die van William Wallace. Hij is de Schotse vrijheidsstrijder die het in de 13de eeuw opnam tegen de Engelsen. Acteur Mel Gibson gaf hem een gezicht in de film Braveheart. Al dat graniet komt uit de groeve die vlakbij de stad is gelegen. Trek er vanuit Aberdeen in een uurtje ook een keer op uit richting Cairngorms National Park waar Balmoral Castle zich bevindt plus nog heel veel andere kastelen in dit deel van Schotland. Je vindt er bossen, bergen, meren en hei. Het natuurpark nodigt uit om te wandelen, te fietsen, te watersporten en te klimmen.

Golfhistorie

Voor golf is de regio Aberdeen al eeuwen een hotspot. Op twintig minuten rijden van de airport liggen enkele geweldige links courses, waaronder Royal Aberdeen, Cruden Bay, Murcar Golf Links en Trump International Scotland. De laatste is een bekroonde Championship golfbaan met een vijfsterren-landhotel dat bekendstaat om zijn prestaties op culinair gebied. Ook in golf boekt Aberdeen historie. Want Royal Aberdeen Golf Club komt in elke golfencyclopedie naar boven, onder meer als zesde oudste van de wereld en omdat hier in 1783 de regel werd ingevoerd dat golfers niet langer dan vijf minuten mochten zoeken naar hun verloren bal.

‘Hoge duinen en een prachtig uitzicht over de Noordzee, aldus de kenners van vandaag de dag’

Drie jaar eerder werd de Society of Golfers van Aberdeen hier opgericht op wat nu wordt geroemd als een van de meest uitdagende en spectaculaire linksbanen van Schotland. De course – koninklijk sinds 1903 – was een design van de broers Archie en Robert Simpson uit Carnoustie om later deels te worden gerestyled en uitgebreid door James Braid die onder meer een nieuwe vorm gaf aan de bunkers. Hoge duinen en een prachtig uitzicht over de Noordzee, aldus de kenners van vandaag de dag. En concentratie verplicht, want hole 8 – een par-3 – is omgeven door liefst tien bunkers. Oppassen geblazen dus.

Lokale kreeft

Trump International Scotland staat eveneens te boek als een uitdagende course met uitzicht op de prachtige kust van de regio Aberdeenshire. Zee en duinen rondom. Na een ronde is het heerlijk vertoeven in Dunes Restaurant & Bar in het clubhuis voor een drankje of diner. Of begin er de dag met de Golfer’s Full Scottish Breakfast. Wie verblijft in het MacLeod House wentelt zich in luxe.

‘In The Clavis Whisky Bar liggen meer dan 150 soorten malt te wachten op liefhebbers’

Het is een herenhuis & lodge in historische setting met tien slaapkamers. Denk aan sfeervolle open haarden, marmeren trappen en weelderige kamers. In The Clavis Whisky Bar liggen meer dan 150 soorten malt te wachten op liefhebbers. De chef en zijn team zorgen dagelijks voor een outstanding menu, inclusief lokaal gevangen kreeft. Al met al een bijzondere bestemming voor een zakelijke of speciale privé bijeenkomst.