10 jaar – Ryder Cup Bid Book

Een ongelooflijke spannende reis. Dat was in 2010 het maken van het Bid Book voor de Ryder Cup 2018, een van de onbetwiste hoogtepunten in het bestaan van The Dutch.

Met slechts drie dagen om het Nederlandse ‘boek’ te transformeren tot een bid in perfect golf-Engels, was geen sinecure. Maar er was een goede kans dat The Dutch als Championship Course de Ryder Cup zou binnenhalen. Net op tijd was het Engelstalige Ryder Cup Bid Book binnen op The Dutch. Maar wat een deceptie. Het vertaalbureau dat was ingehuurd, had geen kennis van golf en kennelijk ook geen benul van hoe het bid te verkopen. Om nog een damned good bid voor de deadline te kunnen doen, werd alles op alles gezet. Een race tegen de klok, maar de deadline werd gehaald. In april 2010 was de iPad nog niet gelanceerd in ons land, maar The Dutch slaagde erin om het nieuwe tabletfenomeen eerder te bemachtigen. Zo kon het gebeuren dat het Bid Book zowel in boekvorm als op de splinternieuwe iPad werd gepresenteerd. Een regelrechte surprise, want natuurlijk niet eerder vertoond.

 

Staging plan Ryder Cup The Dutch uit 2010

 

Founders Alan Saddington en Phil Helsby reisden naar Parijs af om het team van Ryder Cup Bid Book op te halen bij de Franse bid en met elkaar per trein terug naar Rotterdam te reizen. Onderweg was er bijzonder vertier in de vorm van een eigen The Dutch Ryder Cup Song die singer songwriter Ray in de TGV ten gehore bracht. In de Maasstad aangekomen werd het gezelschap ingecheckt in Hotel New York om de volgende dag per helikopter koers te zetten richting The Dutch. Vanuit de lucht konden de teamleden de baanconstructie, die nog in aanleg was, goed bekijken. Ook het clubhuis was nog in aanbouw.

Van daar werd de terugreis naar Rotterdam afgelegd per snelle watertaxi om te laten zien hoe vervoer in deze contreien snel en comfortabel te regelen is. Een eyeopener, want 75.000 toeschouwers van en naar The Dutch vervoeren en ontvangen? Yes, dat kan The Dutch. Verbazingwekkend, vond het team van Ryder Cup.

Helaas ging het evenement The Dutch voorbij. Maar als president Nicolas Sarkozy geen extra honderd miljoen euro had toegezegd voor het Franse bid, zou The Dutch vast en zeker de favoriet zijn geweest. De Fransen gingen er vandoor met De Ryder Cup. Van alle nieuwe stedelijke golfbanen die van dat geld in Frankrijk zouden worden aangelegd, is er echter slechts één daadwerkelijk aangelegd.

Wilt u meer artikelen lezen over The Dutch, download dan gratis het The Dutch magazine